Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på nettstedet vårt. Ved å bla gjennom samtykker du i vår bruk av informasjonskapsler. Vår erklæring om informasjonskapsler
Slå på informasjonskapsler for å få en bedre brukeropplevelse av nettstedet. Tillat informasjonskapsler Vår erklæring om informasjonskapsler

KATTEERNÆRING OG SUNN HUD OG PELS

Hvorfor er kosten så viktig for huden og pelsens helse?

Næringsstoffer som protein, fett, vitaminer og mineraler spiller en viktig rolle i kattens hud- og pelskvalitet. For å forstå deres rolle er det nødvendig å begynne med å forstå huden og pelsen. Formålet med hud og hår er å hindre at ting forlater kroppen (som vann eller varme), eller ting fra å kan komme inn i kroppen (som virus og bakterier).

Pelsen består nesten utelukkende av proteiner. Hvis kattens diett ikke inneholder tilstrekkelige mengder protein eller protein av for dårlig kvalitet, kan håret falle ut eller bli tørt, sprøtt og svakt.

Huden består av plateepitelceller, altså flate celler som er tett pakket sammen. Disse cellene har harde membraner som består av proteiner og fett. Uten riktig mengde av disse næringsstoffene svekkes cellemembranene og tillater vannet å forsvinne gjennom huden, og bakterier og virus kommer seg lettere inn.

Essensielle aminosyrer og fettsyrer

Proteiner finnes i både animalsk-baserte og plante-baserte ingredienser. Animalsk-baserte proteiner inneholde alle de essensielle aminosyrene kattene trenger, mens plante-baserte proteiner kan inneholde bare noen få av de essensielle aminosyrene. Katter trenger dyrebaserte proteiner for å oppnå optimal helse.

Fett finnes også i både animalsk-baserte og plante-baserte ingredienser. De er innlemmet i hudcellene som fettsyrer. Det er to essensielle fettsyrer som bidrar til sunn hud og pels. Linolsyre opprettholder kvaliteten på huden og håret hos kattene. Uten nok linolsyre kan katten oppleve matt, tørr pels, hårtap, fet hud og økt mottakelighet for hudbetennelser. Kattene trenger også arakidonsyre for normal hud- og pelskvalitet.

Begge disse er omega-6 fettsyrer og finnes i animalsk vev som kyllingfett og vegetabilske oljer (mais og soya). Dog inneholder de fleste kommersielle kattefôr mer enn tilstrekkelige mengder av omega-6 fettsyrer. Fordi disse fettsyrene kan konverteres til forbindelser som fremmer hudbetennelse er det viktig å balansere mengden omega-6 fettsyrer i kosten med omega-3 fettsyrer som ikke fremmer betennelse.

Omega-3 fettsyrer finnes i fiskemel og noen planter, som for eksempel i lin.

Forskning gjort av Eukanubas ernæringseksperter har vist at det å kombinere fettkildene i kostholdet i forholdet 5-10 deler omega-6 fettsyrer med 1 del omega-3 fettsyrer gir utmerket kvalitet av hud og pels.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er avgjørende for å utvikle sunn hud og pels. Den beste måten å gi disse næringsstoffene er gjennom et komplett og balansert kosthold som inneholder riktige mengder av viktige vitaminer og mineraler heller enn å få dette gjennom tilskudd.

Vitamin eller mineral Betydning for huden og pelsens helse
Vitamin A Nødvendig for vekst og reparasjon av huden
Vitamin E Beskytter hudcellene fra oksideringsskader
Vitamin C Bidrar til leging av sår
Biotin Bidrar til å kunne utnytte proteinene
Riboflavin (B2) Nødvendig for fett- og proteinmetabolisme
Sink Nødvendig for fett- og proteinmetabolisme
Kobber Involvert i vev-, pigment- og proteinsyntese

 

Endringer i pelsens kvalitet

Kosthold antas å være en faktor når endringer i huden og hårets kvalitet merkes. De vanligste årsakene til disse endringene er dog sesong og livsstadium. I kjølig vær får de fleste katter en tykkere pels for å holde varmen inne og den kalde lufta ute. Når været blir varmere, feller de den tykke og tunge pelsen.

De fleste kattunger fødes med myk og lodden pels, men ettersom de eldes får de en grovere pels. Drektige eller ammende katter kan også oppleve en endring i pelsens kvalitet eller hårtap.

Restart your Product search?

Welkom bij EUKANUBA België / Bienvenue sur EUKANUBA Belgique