Valpens første besøk hos dyrlegen

Valpens første besøk hos dyrlegen

Et besøk hos veterinæren skal være positiv og ikke stressende for hunden. Dette skjer på kontroll og undersøkelse hos veterinæren.

Bli kjent med veterinæren

De fleste valper taes med til veterinæren med oppdretteren sin for første vaksine.. Du bør ta med valpen din allerede et par dager etter at du har fått den i hus. Det er viktig at den dere får en god opplevelse med veterinær besøket.

Du bør ha regelmessige årlige helsesjekk av din hund. Det er også lurt å få dem vant til undersøkt av deg hjemme. Sjekk deres ører og øyne, og regelmessig børste tennene.

Dyrlegen vil utføre en fullstendig klinisk undersøkelse, som vil bestå av en muntlig (munnen og tennene), ører og øyne kontrollere valpen er i god helse. Ta noen friske behandler med deg å gjøre bedre det totale erfaringen til deres hunden og ros dem rolig under eksamen og etterpå. Unngå å betale dem for mye oppmerksomhet om de reagerer eller gjøre stas på avtalen, bare belønne dem når de har vært god.

Tips for en god opplevelse hos veterinæren

  • Booke en time tidlig på morningen, det vil trolig være færre folk i klinikken på det tidspunktet. Om valpen din ikke har hatt vaksinen sin enda er den mer mottakelig for infeksjoner og da er det fordel at den ikke kommer i kontakt med andre dyr.
  • Husk å ta med vaksinasjonskort om du har fått det fra oppdretter, det gjør det lettere for veterinæren vite hva som bør gjøres og gi deg råd.

Vaksiner

Vanligvis starter vaksineringen ved rundt 6-8 ukers alder, med oppfølgning rundt 12 uker og deretter 16 uker. Det er svært viktig å holde seg til denne planen for at valpen skal være fullt ut beskyttet mot infeksjonssykdommer. Den vanlige sykdommen valpen dekkes mot er hepatitt, parvovirus, distemper, leptospirosis, rabiat og lyme sykdom. Hvis du reiser i utlandet med din valp, ta vaksinasjonsheftet med deg og kontroller at det er fullstendig iht. lovgivningen i landet du besøker samt norsk lovgivning i god tid før avreise.

Microchipping

Det er anbefalt å få registrere valpen sin med en microchip (chippe) dette gjøres hos en veterinær, i de fleste tilfeller er valpen allerede chippet hos oppdretter. Dette gjøres ved at en chip som inneholder informasjonen settes inn i valpens nakke, slik at hunden kan identifisere hvis de blir borte eller skadet.

STERILIERING ELLER KASTRERING

Vurderer du å kastrere eller sterilisere hunden din? Det er ulike fordeler og ulemper vedrørende kastrering, for eksempel kan kastrerte hunder oppføre seg bedre og det er mindre sannsynlig at de markerer, men det kan gjøre dem mer utsatt for overvekt. Diskuter med din veterinær hva som er best for deg og din hund.

Kontakt din veterinær om lurer på noe. Det er viktig at du føler at du er forberedt til å ta godt vare på valpen de kommende ukene og månedene.