Treningstips for valper og hunder

Trengstips til valper og hunder

De første skrittene mot et godt forhold til valpen din begynner med den grunnleggende oppdragelsen. God oppdragelse vil gjøre livet bedre for alle.

Forholdet du har til din hund er bygget på tilitt og relasjon. Den innsatsen du legger i den grunnleggende oppdragelsen spiller en viktig rolle her. God oppdragelse gjør livet bedre for alle.

Når kan valpetrening begynne?

Start med en gang! Du henter valpen hjem fra oppdretter når den er omtrent 8 uker gammel. Allerede da er 80 % av valpens hjernekapasitet utviklet og de neste ukene vil valpens hjerne fortsette å utvikle seg.

Det er viktig og være konsekvent og bestemt fra første stund.

Valper kan fort bli ukonsentrete så treningsøktene bør være korte og hyppige. Det er mye enklere å trene en ung valp enn en som er 5 måneder gammel.

Tillit hos valpen

Tid, tillit og faste rutiner er viktig for at valpen skal bli trygg. Bruk valpens navn ofte og gi belønning når den ser på deg.

Bruk ros, ikke negativ forsterkning. Verbalt, f.eks. "Flink gutt". Fysiskt, f.eks. klapping/kosing. Belønninger, f.eks. leker eller godbit. Vær avslappet, bestemt og trygg på det du gjør - valpen merker din sinnsstemning.

Valper er lekne og kan fort bli ukonsentrerte og vil ikke høre på hva du sier og gjør. Husk at den bare er en liten valp og kan lett bli distrahert.

Vær tålmodig. Treningsøktene bør være korte og hyppige for å beholde valpens oppmerksomhet. Det er fint å starte med 10-15 minutters økter to eller tre ganger om dagen.

De grunnleggende kommandoene

Vær forbedret på å repeterer det grunnleggende ofte og over tid. Ha masse tålmodighet og noen godbiter i lomma. Med oppdragelse skaper du et nært forhold til valpen din på en positiv måte.

Sitt

Hold en godbit i hånden, høyt over valpens hode. Når valpen ser på belønningen, skal du bruke den andre hånden til å føre den til sittende posisjon. Si “Sitt” tydelig og bestemt, mens du fremdeles holder belønningen over hodet til valpen Når valpen sitter, gi den belønningen og masse ros.

Dekk

Få valpen til å sitte. Hold en belønning i hånden, og senk langsomt hånden mot gulvet. Mens valpen følger den ned, si “Dekk” Når valpen ligger helt nede, gir du den belønningen og mye ros.

Lære å gå i bånd

Valpen din bør være vant til halsbåndet sitt, men må gradvis bli kjent med hvordan det er å føres i bånd. Hold en godbit i hånden ved siden av valpen og gå fremover med et løst bånd i hånden.

Mens du går, oppmuntrer du valpen til å slå følge.

Ta en belønning i hånden og gå med slakt bånd. Oppmuntre valpen til å gå fremover ved å bruke belønningen som motivasjon.

Ikke la valpen snappe til seg godbiten, og gi den bare belønning hvis den går slik du ønsker. Ros den når den går pent i bånd. Tren korte økter om gangen og avslutt alltid med suksess og belønning (godbit). Husk at valpen din må lære at det trygt å gå i bånd

Fôret til din valp kan gi bedre læringsevne

Når du skal velge fôr til valpen, se etter en ingrediens  DHA   (dokosaheksaenoisk syre) Dette er en essensiell omega-3-fettsyre som er vesentlig for utviklingen av hjernen. DHA er et viktig stoff i hjernen og er den mest utbredte fettsyren i hjernen. Alt  Eukanuba valpefôr har tilstrekkelige mengder DHA for at din valp skal få den beste starten på livet.

Valpekurs

Når valpen er ferdig vaksinert, bør du vurdere å delta på et valpekurs. Kurset bør holdes av erfarne instruktører,og kurset skal være informativt og morsomt, med positive belønninger. Vi har laget en liten guide til  hva du bør se etter når du er på jakt etter å finne et bra valpekurs

Å trene en voksen hund

Det sies at du ikke kan lære en gammel hund nye triks, men det stemmer faktisk ikke helt. Har du adopterer en voksen hund som trenger litt hjelp til grunnleggende trening eller hvis hunden din bare trenger litt oppfriskning –her følger noen gode tips

Kontinuitet er nøkkelen

Uansett hvilke utfordringer du står overfor er grunnleggende trening en god start. Det kan være litt utfordrende, men det er viktig å bruke tid og tålmodighet også på voksne hunder.

Legg en plan og sett av faste tider til å trene kommandoer og innkalling. Det er også viktig at alle i familien er involvert i treningen og at dere jobber med dette sammen. Alle belønner god atferd og oppmunnterer med ros og godbit på det dere har blitt enig om.

Belønning fremfor ris

Hunder lærer med positiv forsterkning Bruk ros og ikke negativ forsterkning. En streng reaksjon (kjefting, straff osv) kan føre til at valpen ikke vil lære og blir redd.