KATTEERNÆRING OG SUNN HUD OG PELS

Din katts hud og pels er synlige tegn på deres helse. Det største organet på kroppen, som beskytter dem når de er ute og holder de varme når det er kaldt.

Pelsen består nesten utelukkende av proteiner. Hvis et fôr ikke har tilstrekkelig med proteiner av høy kvalitet og riktig mengde, kan pelsen blir tørr og matt.

Hvorfor er kosten så viktig for huden og pelsens helse?

Det finnes proteiner som er plantebaserte og animalsk baserte. Animalsk basterte proteiner innholder essensielle aminofettsyrer som katten trenger. Katter trenger animalske proteiner for en optimal helse.

Fett finnes også i både animalsk-baserte og plante-baserte ingredienser. De er innlemmet i hudcellene som fettsyrer. Det er to essensielle fettsyrer som bidrar til sunn hud og pels. Linolsyre opprettholder kvaliteten på huden og håret hos kattene. Uten nok linolsyre kan katten oppleve matt, tørr pels, hårtap, fet hud og økt mottakelighet for hudbetennelser. Kattene trenger også arakidonsyre for normal hud- og pelskvalitet 

Begge disse er omega-6 fettsyrer og finnes i animalsk vev som kyllingfett og vegetabilske oljer (mais og soya). Dog inneholder de fleste kommersielle kattefôr mer enn tilstrekkelige mengder av omega-6 fettsyrer. Fordi disse fettsyrene kan konverteres til forbindelser som fremmer hudbetennelse er det viktig å balansere mengden omega-6 fettsyrer i kosten med omega-3 fettsyrer som ikke fremmer betennelse. 

Omega-3 fettsyrer finnes i fiskemel og noen planter, som for eksempel i lin. 

Eukanuba sin forskning utført av ernæringseksperter viser at kombinasjonen av fettsyrer i kattematen med en ratio på 5-10 for Omegea-6 og til 1 Omega3- fettsyre er optimalt for en sunn hud og pels

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er avgjørende for å utvikle sunn hud og pels. Den beste måten å gi disse næringsstoffene er gjennom et komplett og balansert kosthold som inneholder riktige mengder av viktige vitaminer og mineraler heller enn å få dette gjennom tilskudd.

Vitamin eller mineral Betydning for huden og pelsens helse
Vitamin A Nødvendig for vekst og reparasjon av huden
Vitamin E Beskytter hudcellene fra oksideringsskader
Vitamin C Bidrar til leging av sår
Biotin Bidrar til å kunne utnytte proteinene
Riboflavin (B2) Nødvendig for fett- og proteinmetabolisme
Sink Nødvendig for fett- og proteinmetabolisme
Kobber Involvert i vev-, pigment- og proteinsyntese

Endringer i pelsens kvalitet

Kosthold antas å være en faktor når endringer i huden og hårets kvalitet merkes. De vanligste årsakene til disse endringene er dog sesong og livsstadium. I kjølig vær får de fleste katter en tykkere pels for å holde varmen inne og den kalde lufta ute. Når været blir varmere feller de den tykke og tunge pelsen.

De fleste kattunger fødes med myk og lodden pels, men ettersom de eldes får de en grovere pels. Drektige eller ammende katter kan også oppleve en endring i pelsens kvalitet eller hårtap.