KATTUNGER OG ELDRE KJÆLEDYR

Selv om din eldre hund eller katt har levd fredelig med andre dyr i huset er det ingen garanti for at den reagerer med glede eller toleranse over en ny kattunge!

Noen vennlige eldre dyr godtar fort alle kjæledyr brakt inn i hjemmet. Men vanligvis vil selv den roligste hunden eller katten være bekymret når det tilkommer en ny kattunge.

Når du tar med en ny kattunge inn i hjemmet trenger din eldre hund eller katt mye ekstra oppmerksomhet. Den må vite at du fortsatt elsker den og at nykommeren ikke er en trussel mot det eldre dyrets posisjon i husholdningen.

Din nye kattunge

Når du først tar med den nye kattungen hjem er det viktig å isolere den. Velg et rom i nøytralt territorium (ikke hvor det eldre kjæledyret liker å sove). Dette vil gi deg tid til å forsikre ditt eldre kjæledyr om dens plass i familien og vil også beskytte nykommeren fra mulig aggresjon.

Et sted for kattungen

Utstyr kattungens rom med en seng, et klorestativ, en kattedo, en matskål, vannskål og leker. Plasser kattungen i rommet og la den utforske litt mens du er der med den. Forlatt etterhvert rommet slik at kattungen kan bli komfortabel i de nye omgivelsene.

I begynnelsen kan kattungen prøve å gjemme seg. Prøv å lokk den ut for å berolige den. Pass på at du ikke presser den for fort. Kattungen vil gradvis bli mindre engstelig sammen med deg.

Den første introduksjonen

Dyr bli kjent med hverandre ved hjelp av lukt. Ditt eldre kjæledyr vil tilbringe mye tid på å sniffe nederst på døren til kattungens rom. Kattungen vil gjøre det samme på den andre siden.

Etter en dag eller to bør du kunne bedømme det eldre kjæledyrets reaksjon på kattungen. En hund som gjerne vil møte kattungen vil skrape på døren og vifte med halen, mens en katt vil male og være generelt nysgjerrig og vennlig. Dersom hunden knurrer eller bjeffer på døren og katten hisser seg opp og er opprørt er det best å vente noen dager før videre interaksjon.

Ta det sakte

Når det eldre kjæledyret virker klar kan du introdusere kjæledyret ved å åpne døren akkurat nok til at de kan se og lukte hverandre. Vær sikker på at du står nær nok til å holde oppsyn. Avhengig av deres reaksjoner kan du gradvis åpne døren for korte perioder før de blir vant til hverandre uten å bli oppjaget. Denne fremgangsmåten kan ta flere dager, men det er vanligvis vellykket.

Første gang to kjæledyr møtes ansikt til ansikt bør være kort og forhåpentligvis rolig. Hvis det eldre kjæledyret er en hund bør du holde den under kontroll for eksempel ved hjelp av et bånd slik at du hindrer den i å jage og skremme kattungen.

Ikke press dem. La dyrene gå så nærme eller så langt fra hverandre som de ønsker. Gjenta korte introduksjoner etter behov helt til dyrene komfortabelt kan være i samme rom med oppsyn. Ikke forvent øyeblikkelig vennskap - det tar tid.

Gjør rom for alle

Ditt eldre kjæledyr må være forsikret om at nykommeren ikke vil ta over deres territorium. Hvis det har et favorittsovested bør du ikke la kattungen sove der. Gi nykommeren egne leker.

Dyr er ofte overbeskyttende når det kommer til deres mat og matskåler. Ideelt sett, siden kattungen bør spise sitt eget katteungefôr, kan du ha kattungens måtskåler i et annet rom eller område så lenge som mulig.

Overvåk måltidene for å hindre at dyrene skyver hverandre bort fra matskålen. Siden kattungefôr er best de første 12 månedene kan det være lurt å fortsette matingen av din kattunge i et lukket rom en stund.

Selv om førsteklasses mat formulert for alle livsstadier vil gi en komplett og balansert ernæring for begge dyrene, er det bedre å skille mellom forene dersom den eldre katten er overvektig og da ikke trenger de ekstra kaloriene som kattungefôret har. Det er faktisk sånn at hvis din katt allerede spiser en diett som er ment for vekttap eller vektkontroll får ikke kattungen all den ekstra næringen den trenger for å vokse hvis de deler matskåler.

Det er best å mate kjæledyr med fôr som er laget for deres spesifikke livsstadium.

Kattedo

To eller flere katter i et hus vil ofte dele kattedoen, men mange voksne katter setter ikke pris på å dele med en kattunge - iallefall ikke før de er bedre kjent.

Sørg for å ha to kattedoer da dette kan forhindre din voksne katt fra å gjøre fra seg utenfor doen som en opprørshandling.

Venner, likegyldige eller fiender?

Det kan ta et år eller mer for det eldre kjæledyret og kattungen å bli helt komfortable med hverandre. Det kan hende at de aldri bli venner, men bare lærer seg å tolerere hverandre.

Selv om de forblir skeptiske til hverandre verdsetter de fleste kjæledyr å ha en annen varm kropp i huset når deres eiere ikke er der. Men vanligvis vil flertallet av kjæledyr få et greit forhold til hverandre over tid, selv om de ikke er bestevenner!

Før du tar med en kattunge hjem

  • Kattungen bør bli undersøkt av din veterinær for å forsikre dere om at den er frisk og fri fra parasitter.
  • Kontroller at alle kjæledyrenes vaksiner er ajour.
  • Aggresjon blir redusert hvis begge dyrene er kastrert eller sterilisert (kattungen i passende alder).

Etter du tar med en kattunge hjem

  • Isoler kattungen når du først tar den med hjem.
  • Introduser den eldre katten og kattungen gradvis.
  • Beskytt det eldre kjæledyrets «territorium» og rettigheter
  • Ha separate matskåler, vannskåler, leker og kattedoer.