Å VELGE RIKTIG MAT TIL DERES KATT

God ernæring er like viktig for katten din sin helse som det er for din egen.  Men kattens ernæringsbehov er ganske annerledes fra dine!  Mens en menneskets kosthold bør inneholde mye fiber og lite fett må en katt ha et fettrikt kosthold –for energi og en tykk, luksuriøs pels–og mindre fiber – for god tarmhelse. 

Selv om du foretrekker et vegetarisk kosthold vil katter ikke trives med måltider uten kjøtt. Katter er rovdyr, akkurat som deres større katteslektninger, og krever animalsk protein og animalsk fett for en sunn fordøyelseskanal. Kattene trenger også karbohydrater for energi.

Livsstadium og livsstil

Med alle de tusenvis av ulike typene av kattemat som finnes, hvordan kan du velge ut den som passer for din katt?

Begynn med å identifisere kattens livsstadium og livsstil.  Kattunger, ammende mødre og eldre katter er eksempler på ulike livsstadier.  Og hvert livsstadium har ulike ernæringsmessige behov. All kattemat må oppgi til hvilket livsstadium den er anbefalt for.

Ernæringsmessige behov er også avhengig av livsstil. En katt som hovedsaklig vokter over sofaen trenger ikke like mye energi som en som vokter hele nabolaget.

Til slutt er det viktig å ta hensyn til eventuelle medisinske problemer katten har, for eksempel matallergier, som krever en spesialdiett anbefalt av din veterinær.

Tørt eller hermetisk fôr?

Så fort du har funnet kattens livsstadium og livsstilsbehov må du avgjøre om du vil fôre den med tørt eller hermetisk fôr.  De fleste katter trives med å kun spise tørrfôr. Tørrfôr fremmer god munnhygiene, friske tenner og friskt tannkjøtt gjennom sine slipende egenskaper.  Noen katter, spesielt de kresne, er mer glade i hermetisk fôr med sin glatte og saftige tekstur.

Det er viktig å huske at tørr mat kan stå i en skål hele dagen, mens hermetisk bør kastes etter 30 minutter dersom den ikke spises. Derfor er tørrfôr det beste valget for travle mennesker som normalt ikke er hjemme i løpet av dagen.

Når du har funnet ut av kjæledyrets ernæringsmessige behov og hva de foretrekker er du klar til å handle.

Å sammenligne merker

Ingrediensene er oppført i synkende rekkefølge etter vekt Fordi katter trenger mye kjøtt er det best å velge et fôr der den første ingrediensen er en dyrebasert proteinkilde, for eksempel kylling eller biprodukter av kylling, lam, lammemel, fiskemel eller egg.  Disse ingrediensene inneholder komplette essensielle aminosyrer, for eksempel taurin, som ikke blir funnet i vegetabilsk-baserte proteinkilder som soyamel eller maisglutenmel.

Vitenskapelige studier viser at ved å bruke en kombinasjon av karbohydrater i kosten, for eksempel kornmel eller bygg- og korndurra, er fordøyeligheten optimal og bidrar til å opprettholde energinivåer.

Vitenskapelige studier viser også at sukkerbete - som gjenstår etter at sukker er utvunnet fra sukkerroer er en utmerket fiberkilde og fremmer en sunn fordøyelse.

For en myk, skinnende pels og sunn hud trenger katten din et justert forhold mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i kosten. Gode kilder til fett inkluderer kyllingfett og fiskemel.

Kvalitet

Etikettene på kattemat gir begrenset informasjon om den ernæringsmessige verdien av maten fordi merkeforskriften ikke tillater produsenter å beskrive kvaliteten på ingrediensene på pakken.

En anerkjente dyrematprodusent vil kunne forklare deg deres spesifikke metoder for evaluering og kvalitetssikring av ingrediensene i sine produkter.